lørdag 28. mars 2009

Trondhjemske Samlinger 2008

Som nevnt tidligere så meldte jeg med nylig inn i Trondhjems Historiske Forening, og fikk således en giro og siste års publikasjon i posten. Dette er Trondhjemske Samlinger 2008 (TS2008). Giroen er betalt og TS2008 er fordøyd i sin helhet.

En bok på 120 sider, som inneholder et knippe artikler som jeg skal redegjøre litt for i denne bloggen. Jeg kan på forhånd bare anbefale folk å melde seg inn i foreningen. Dette er bra greier!

Her begynte jeg på et monster-innlegg av katedralske proposjoner, og i etterpåklokskapens klare lys, så nøyer jeg med å gjengi innholdsfortegnelsen.

Arve Sletten, Forord
Kåre Aagaard, Om et kart som må vendes, og et gårdsnavn som vandrer rundt Kristiansten festning
Kjersti Holien Kristoffersen, Søkelys på steinhuggermerkene i Nidarosdommen
Gunnhild Randen, Caspar Frederik Harsdorffs Katedralskole i Trondheim
Thoralf Berg, Teater som motstand - Om teatersjef Henry Gleditsch
Ivar Erlend Stav, Bilspor i arkiv og bybilde - Bilismens bygninghistorie i Trondheim inntil 1940
Paula Utigard Sandvik, Livet ved Nidarosen
Trondheims Historiske Forening, Årsmelding og regnskap 2007

Dette er knakende godt skrevne artikler, og det som setter en ekstra piff på det, er den omfattende kildedokumentasjonen som følger hver artikkel. Dette er til etterlevelse for andre publikasjoner. Med tanke på at alle opplysninger nødvendigvis kan og vil bli etterprøvd.

I tillegg til en nærhet til de personer, bygninger og områder som boken omhandler, så treffer de på flere plan. Artikkelen om teatersjef Henry Gleditsch spesielt for meg som er interessert i krigshistorie. Han ble sammen med 9 andre henrettet 6 oktober 1942, som sonoffer for sabotasjeforsøk gjort i Trøndelag. Det ultimate offer for tapre mennesker som gjennom ord og gjerninger gjorde sitt i kampen mot okkupasjonsmakten. Den artikkelen inneholder teatersjef Gleditsch sine bidrag i kampen mot at Trøndelag Teater skulle bli brukt i tyskernes propaganda apparat. Hans innsats gjorde at teateret, som det første i Norge ble stengt og ikke åpnet igjen før frigjøringen i 1945. En liten malurt i historien er at tyskerne før den tid gravde opp likene i fellesgraven ved Falstadskogen, la de i en båt som ble dratt ut på fjorden, og deretter senket dem på dypt vann. Likene er fortsatt ikke funnet til tross for store anstrengelser.

Illustrasjonsfoto funnet på Google, men må krediteres Adresseavisen. Brukt uten tillatelse. Ser at den er brukt i forbindelse med en artikkelserie om gatenavn i Trondheim.

onsdag 25. mars 2009

En kulturgjerning...


Da er Sveriges utgave av Who Do You Think You Are? et faktum. Vem tror du att du är? hadde premiere i går, og programmet kan du se på nettet her.


När Helena Bergström tillfrågades om vad hon skulle vilja göra om hon fick resurser och hjälp med att släktforska, kom svaret mycket snabbt; hon ville undersöka några av de kvinnoöden som finns i hennes släkt och hon nämnde särskilt två - sin farmor Anna-Stina och en kvinna som hon först inte visste namnet på men som i slutet av 1800-talet skulle ha suttit modell för en skulptur som står ute på Waldemarsudde i Stockholm.

Dette var premissene for programmet, men som ofte innen slektsforskning, så kommer man til overraskelser som man bare MÅ følge opp videre. Man blir så følelsesmessig engasjert, at det er umulig ikke å følge opp også sidespor, selv om dette ikke nødvendigvis er egen slekt. Første program av seks er et knakende godt eksempel på at man ikke trenger å gå lang bak i tid, men heller søke å få svar på spørsmål man har om de man aldri fikk tid til å snakke ut med. Om deres liv, oppvekst, hendelser som gjorde at de tok de valg de gjorde. Jeg finner programkonseptet fasinerende, og Tore H. Vigerust har på DIS-Norge sitt Slektsforum nevnt at det kommer en norsk utgave "over samme lest". Det gleder jeg meg veldig til.

Men tittelen på dette blogg-innlegget, hvor kommer det fra? Jo, Ted Rosvall er den slektsforskeren som har bistått kjendisene i det svenske programmet på turene rundt i arkiver. På spørsmålet: "Er slektsforskere litt 'nissete' som sitter og snur og vender på merkelige bøker?", så svarer han:


Det synes jeg ikke. Jeg synes tvert i mot det er en kulturgjerning. Og dette er ingenting som går over etter en stund, for dette er noe man fortsetter med livet ut. Og til slutt når man selv er borte, så kanskje det finnes noe som barn og barnebarn kan se på, og kanskje ta over.

Kulturgjerning. Det er et knakende godt ord, og temmelig beskrivende for det meste vi gjør innen DIS-Norge i dag. Vi forsker egen slekt, vi hjelper andre på ulike måter, vi registrere kilder og hjelper til med å gjøre disse mer tilgjengelige. En kulturgjerning som forhåpentligvis våre etterkommer vil ha god nytte av.

Illustrasjonsbilder brukt uten tillatelse fra SVT.

mandag 23. mars 2009

Trondhjems Historiske Forening

Av og til dukker det bare opp foreninger som jeg selvsagt burde ha vært klar over, men denne har unngått min oppmerksomhet fullstendig. Trondhjems Historiske Forening (THF) ble stiftet i 1897 i forbindelse med byens 900-års-jubileum, så jeg har ingen unnskyldning tidsmessig, selv om jeg hadde en pause på 15 år frem til 2007... Men nå er jeg altså innmeldt!

§1
Trondhjems Historiske Forenings formal er å bidra til å utforske Trondheim og Trøndelags historie og gjennom publikasjoner, foredragsvirksomhet og på annen måte å spre kunnskap om byen og landsdelen. Foreningen skal også aktivt delta i kulturvernet, og på foredragsmøtene søke å vekke interesse for historie generelt.


Dette er ofte formålsparagraf for de fleste historiske foreninger, uansett lokasjon. Spesielt med THF er at de arbeider aktivt sammen med museer i Trondheim for bevaring av kultur. Og selv om de har en "verst tenkelige scenario" paragraf, så har foreningen overlevd i over 100 år.

§7
Gjenstander av historisk interesse og verdi som foreningen eier, deponeres i ett av Trondheims museer. De forsynes med tydelig merke, som viser at de tilhorer foreningen. Hvis foreningen oppløses, tilfaller gjenstandene den offentlige samling i Trondheim som siste møte bestemmer. Foreningens arkiv skjenkes i så fall til Statsarkivet i Trondheim, og den kontante pengebeholdning, sammen med det i paragraf 2 nevnte fond, til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Museet. Midlene forutsettes anvendt til fortsatt forskning av byens historie.


Foreningen utgir publikasjonen "Trondhjemske Samlinger", som er deres årbok. På hjemmesiden deres, ser man litt av innholdet i 2006 og 2007 utgaven, men bøkene er tilgjengelig helt tilbake til 60-tallet. Av øvrige publikasjoner de har, vet jeg om "300 år med Cicignon", "Gullsmedenes historie i Trondheim" og den gamle utgaven av Trondheims historie. Jeg skal som vanlig gå til innkjøp av deler av dette, og vil komme tilbake med utfyllende informasjon i et senere blogginnlegg.

lørdag 21. mars 2009

Lunch-stand på Riksarkivet

Arkivverket hadde sitt nybegynnerkurs for 60-70 personer i dag, og DIS-OA leder Laila Christiansen og jeg hadde DIS-OA stand oppe i kantina på Riksarkivet under lunchen deres. Veldig hektisk periode en halvtime når folk hadde fått hevet i seg maten, og ilte bort for å se hva det var vi kunne fortelle om. Vi meldte inn et par i foreningen, mens noen skulle melde seg inn på nettet når de kom hjem. Vi solgte en håndfull Våre Røtter, og et DIS pins. Vi hadde med alt for lite brosjyrer og bøker, for vi var bein tomme før alle deltakerne ilte tilbake til de forskjellige aktivitetene som kurset hadde.

• Hvordan starte med slektsgransking?
• Bruk av folketellinger i slektsgranskingen
• Bruk av skiftemateriale i slektsgranskingen
• Hjelp til søk i Digitalarkivet
• Lære om gotisk skrift

Det så ut som om alle stortrivdes, mens Laila og jeg trakk oss tilbake hver til sitt for å fortsette helga. Artig å møte noen av de som jobber på Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo som man vanligvis ikke treffer. Og det er fint at de tilbud som de har er såpass godt besøkt.

Foto: Laila Christiansen. Brukt med tillatelse.

onsdag 18. mars 2009

Brukergruppemøte i Legacy

I dag hadde vi storfint besøk under brukergruppemøtet. Blant totalt 13 fremmøtte, så var Liv Ofsdal fra DIS kontoret og Harald Ormbostad fra DIS Møre og Romsdal også tilstede. Dagens tema var gjøremålslisten. Resten av møtet ble brukt til å løse forskjellige problemer folk hadde, og å svare på spørsmål relatert til både Legacy og slektsforskning generelt. LivO er beryktet for å blogge raskere enn de fleste, så jeg henviser til hennes blogg med glede. Der er det også noen bilder fra kveldens møte.

søndag 15. mars 2009

Nytt nybegynnerkurs ferdig i Slektsforskernes Hus

Vi hadde et nytt nybegynnerkurs i Slektsforskernes Hus på lørdag. HenningA har blogget så fint om kurset, så jeg lar det bli med det. Takk til alle som deltok, og jeg håper å se flere av dem på brukergruppen i Legacy som har møter hver tredje onsdag i hver måned, også i DIS sine lokaler i Lakkegata på Grønland. Takk også til Henning Andersen og nyvalgt nestleder i DIS Oslo/Akershus Truls Nylen for utmerket støtte og bistand underveis i kurset. Alle fikk god hjelp av disse to...

Vi skal til med enda et kurs i April, om det er noen som lurer. Mail vil bli sendt ut fra kurskoordinator Liv Ofsdal snart.

Bildet er tatt av Henning Andersen og er fra hans blogg som er lenket til over.

Editert: Slektsforskernes Hus... Slektsforskernes Hus... Slektsforskernes Hus... Takk Laila!

Nye forsøk på å løse et mysterium...

... er alltid morsomt. Jeg har en matros fra Borre i Vestfold som meldte flytting med familien (kone og to barn)til Christiania i 1857, og dukket opp i Trondheim 1865. Der jobbet han en som maskinarbeider ved Jernbaneverkstedet. I 1875 var han "i Amerika" mens kona og datteren var igjen i Vollabakken 29 i Trondheim. Jeg visste ikke mer om han før jeg fant konas begravelse i 1899.

Han hadde reist til Amerika omlag 30 år tidligere, og var 20 år tidligere i New Jersey og skrev at han var syk. Det var siste gang hun hadde hørt fra han. Hun var i Adressebøkene i Trondheim oppført som enke, selv om ingen bekreftelse på hans dødsfall var kommet dem i hende.

Nå har DIS Vestfold lagt de scannede sjømannsrullene for Drammens sjødistrikt ut på en DVD. Det er derfor interessant å se om jeg kan finne ut mer om hvor Anton Knudsen var matros før han flyttet til Trondheim. Kanskje han senere brukte disse kontaktene til å komme seg over dammen også? Han figurerer nemlig ikke i noen emigrasjonsregister, og har heller ikke funnet noen sannsynlige treff i imigrasjonsbaser eller folketellinger i USA.

Det er et stort arbeid DIS Vestfold her presenterer, og veldig interessant for alle som har sjøfolk i området. Drammen Sjøinnrullerings distrikt omfatter fra og med Drammen, sydover i Vestfold, til og med Larvik. Mao Buskerud og Vestfold. Periodene som dekkes er fra 1861 og frem til 1882. Den ble også benyttet i perioden 1911 til 1919. Det finnes også en del fra 1930 og fremover.

Prisen er upåklagelige 125 for DIS medlemmer, 200 for andre. Og man kan bestille på deres websider her.

Jeg gleder meg til å få denne i hus, og begynne å lete...

Editert med korrekt område sjøinnrulleringene omfatter. Takk til Willy som gjorde meg oppmerksom på feilen jeg hadde.

tirsdag 10. mars 2009

Kirkebøker i Vardø

Jeg har jo tidligere nevnt registrert litt i Vardø, og har fortsatt med det i Augustus2, og spesielt døde og begravede som jeg synes det er en pest og plage å bla gjennom hver gang jeg finner en ny person.

På Familsearch så ligger en del opplysninger fra kirkebøkene i Vardø. En snarvei til dem presenterer jeg herved:

Dåp 1747-1823 c427921 Vital Record Index
Dåp 1879-1898 c427924 International Genealogy Index

Vielser 1747-1842 m427921 International Genealogy Index
Vielser 1764-1790 m427921 Vital Record Index

Jeg har begynt å samle sammen til en liten registreringsgruppe for å ta Vardøs kirkebøker og få dem registrert i Augustus 2, korrekturlest og lagt ut på Digitalarkivet under samarbeidsavtalen mellom DIS-Norge og Riksarkivaren. Dette er et veldig viktig bidrag mange kan delta på. Mange bekker små blir en stor å.

Jeg har lagt ut en liten presentasjon på Slektsforum her:

Ta kontakt om du har lyst til å være med. Som for FT1875 så er alle bidrag velkomne.

søndag 8. mars 2009

Aktiviteter og Puh!

Å være aktiv i en organisasjon kan i perioder ta litt tid, og nå er jeg inne i en sånn periode. Jeg leder Legacy brukergruppen i DIS Oslo/Akershus som har møter hver tredje onsdag hver måned. I tillegg så har jeg satt i gang å holde nybegynnerkurs i slektsprogrammet Legacy. Vi har hatt et kurs i februar, skal holde et i mars, og har allerede planlagt et i april. Det blir nok et eller to til etter det også - før sommeren.

Jeg er med i et prosjekt prosjekt som skal ta sikte på å gi noen råd og anbefalinger om kjente og kjære tema (og gjenstand for utallige debatter oppgjennom årene), og grunnen til at jeg sa ja til å delta var en av mine kjepphester som det er blogget om tidligere - En forening som heter Databehandling i Slektsforskning som ikke har noen som helst formening utad om hvordan slektsforskere skal registrere ting. Vi har hatt et møte allerede, og en de arbeidsoppgaver er fordelt og skal arbeides med. Prosjektet har til hensikt å levere før sommeren.

I tillegg er jeg med i kirkebokregistreringsprosjektet sentralt i DIS-Norge. Vi hadde første samling denne helgen i Lakkegata, og hadde et meget produktivt møte. Det er en del delmål som vi skal gjennom, og mer informasjon vil komme ut fra dette arbeidet veldig snart.

Og på toppen av alt, så går jeg Slektsforskerstudiet på Høgskulen i Volda, denne gang semester 2, også kalt SLG102. Der har vi allerede levert første obligatoriske innlevering, og vi har fått den andre på fredag, med 14 dagers innleveringsfrist. Første innlevering er starten på en oppgave vi skal jobbe med gjennom hele semesteret, og jeg har lagt listen høyt og har ikke så rent lite arbeid foran meg for å lete opp kilder som skal jobbes med, og skrives om.

Ja, nå nevnes ikke arbeid i Lenkegjengen på DIS Norges GenRess (som hadde et møte for kort tid siden), pågående registreringsarbeid med fullregistrering av kirkebøker i Vardø og planlegging av fotografering av fogderegnskapet for Lofoten. Dette siste er en del av bistand til DIS-Salten for å få frem vedleggene til regnskapet som omhandler skifter i en periode hvor skifteprotokollene ikke finnes.

Nei, nå må jeg slutte før jeg kommer på noe mer. Og mer er det alltid. Jobb og familie krever sitt. Det gjør også andre hobbyprosjekter som går på siden av alt annet. Men noe skal man jo henge fingrene i. Hvile kan man gjøre i graven...

Woops! For seint. Jeg skal også skrive et par artikler til forskjellige DIS publikasjoner. Jeg får bruke dette som en huskelapp. ;)