fredag 20. februar 2009

Nybegynnerkurs i Legacy

Litt sent ute, men her følger en liten rapport fra det aller første nybegynnerkurset i Legacy fra forrige lørdag.

Jeg møtte opp tidlig for å gjøre i stand alt, og sørge for at jeg hadde de kopiene jeg trengte. På forhånd hadde jeg kopiert opp "startheftet" til Dag H, samt forsket frem en liten slekt fra Trondheim som ble brukt som demo og i oppgavene. Jeg tok en interessant slekt som startet med Alfa Omega Kvam. Deri var det mange ulike relasjoner mellom personer, så deltakerne fikk kjørt seg litt.

Etterhvert som klokken skred mot 10.00, så begynte folk å komme, og frem til 11.00 og kursstart, så ble alle tretten deltakerplasser fyllt opp, og alle tre instruktører var på plass. Henning Andersen og Sigurd Høst fra brukergruppen stilte villig opp for å bistå.

Første del av kurset var litt generell informasjon om Legacy, installasjon og forklaring av hvordan brukergrensesnittet ser ut. Legacy har alltid vært et Windows program, så mesteparten foregår i et vindu. Deretter gikk jeg gjennom innlegging av personer med forskjellige relasjoner til hverandre. Dette var relatert til oppgavene de skulle jobbe med senere.

Det ble litt kluss i forbindelse med kopiering av en CD hvor jeg hadde lagt en del informasjon, bl.a en "fasit" familiefil. Det var ikke den de skulle bruke, de skulle lage sin egen, noe alle gjorde etterhvert og de begynte å legge inn personer i henhold til oppgaven.

Vi tok så en liten rundstykke pause, før vi begynte med kilder. Det er noe av det fundamentalt viktigste i slektsarbeidet, så dette tok litt tid. Her ble det også litt forvirring pga at jeg i min iver la inn en FT kilde på en dåp. Etter å ha korrigert denne, gikk vi gjennom de to mest brukte kildene. Jeg valgte å "lære bort" bruk av kildeskriveren (SourceWriter) fordi den sørger for at man får med all informasjon som trengs, om man velger rett mal eller kildetype. Jeg viste hvordan man legger opp bokmerker for de mest brukte kildetypene. Folketellingene i Norge er på Digitalarkivet online databaser. De scannede kirkebøkene er online digitale bilder.

Jeg hadde laget noen kilder som de kunne legge inn som en del av det videre arbeidet med Alfa Omegas slekt. Dette tok litt tid også, og vil nok for mange ta mye mindre tid etterhvert som de repeterer operasjonen noen ganger. Det er i hvertfall håpet.

Sist så snakket vi veldig kort om bilder (og i og for seg lyd, video eller andre filer man kan koble til personer, hendelser eller steder), og også sikkerhetskopiering og tilbakekopiering av familiefiler. Vi gikk litt over tiden, og brukte i tillegg litt tid på de som hadde ytterligere spørsmål. Jeg håper alle hadde godt utbytte av kurset.

Tanken bak kurset var å få folk i gang, slik at de kan begynne å arbeide med å registrere personer og kildedokumentere det tilstrekkelig. Videre opplæring og svar på spørsmål tar vi i brukergruppen eller på det norske Legacy forumet. Se Legacy lenkene lenger ned til høyre.

Det blir et nytt kurs 14 mars i Lakkegata. Innbydelse er sendt ut til alle i DIS Oslo/Akershus.

3 kommentarer:

Ingmar sa...

Virker som om du har fått til eit ypperligt opplegg for nybegynnere der dei får med det meste før dei går i gang på egenhånd.

Eit eksempel til etterfølgelse for mange vil eg tru.

Gratulerer til deg og dine hjelpere.

Laila N. Christiansen sa...

Supert, Petter. Jeg håper at vi kan ha glede av å arrangere mange Legacykurs med deg dine "assistenter"

Petter Stene sa...

Jeg skylder å opplyse om at DagH's hefte ikke ble brukt i undervisningen, men bare gitt ut i papirformat fordi det er et utmerket verktøy for nybegynnere, og fordi det er lettere for folk å lese analoge bokstaver fremfor å slå opp i en Acrobat PDF fil.