søndag 15. mars 2009

Nye forsøk på å løse et mysterium...

... er alltid morsomt. Jeg har en matros fra Borre i Vestfold som meldte flytting med familien (kone og to barn)til Christiania i 1857, og dukket opp i Trondheim 1865. Der jobbet han en som maskinarbeider ved Jernbaneverkstedet. I 1875 var han "i Amerika" mens kona og datteren var igjen i Vollabakken 29 i Trondheim. Jeg visste ikke mer om han før jeg fant konas begravelse i 1899.

Han hadde reist til Amerika omlag 30 år tidligere, og var 20 år tidligere i New Jersey og skrev at han var syk. Det var siste gang hun hadde hørt fra han. Hun var i Adressebøkene i Trondheim oppført som enke, selv om ingen bekreftelse på hans dødsfall var kommet dem i hende.

Nå har DIS Vestfold lagt de scannede sjømannsrullene for Drammens sjødistrikt ut på en DVD. Det er derfor interessant å se om jeg kan finne ut mer om hvor Anton Knudsen var matros før han flyttet til Trondheim. Kanskje han senere brukte disse kontaktene til å komme seg over dammen også? Han figurerer nemlig ikke i noen emigrasjonsregister, og har heller ikke funnet noen sannsynlige treff i imigrasjonsbaser eller folketellinger i USA.

Det er et stort arbeid DIS Vestfold her presenterer, og veldig interessant for alle som har sjøfolk i området. Drammen Sjøinnrullerings distrikt omfatter fra og med Drammen, sydover i Vestfold, til og med Larvik. Mao Buskerud og Vestfold. Periodene som dekkes er fra 1861 og frem til 1882. Den ble også benyttet i perioden 1911 til 1919. Det finnes også en del fra 1930 og fremover.

Prisen er upåklagelige 125 for DIS medlemmer, 200 for andre. Og man kan bestille på deres websider her.

Jeg gleder meg til å få denne i hus, og begynne å lete...

Editert med korrekt område sjøinnrulleringene omfatter. Takk til Willy som gjorde meg oppmerksom på feilen jeg hadde.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Petter, Vi i DIS-Vestfold takker for god omtale av sjøinnrullerings journalene.
Jeg må bare få korrigere deg litt. Du skriver: "Det omfatter østsiden av Oslofjorden, Oslo og vestsiden av Oslofjorden helt ned til Larvik og Sandefjord".
Drammen Sjøinnrullerings distrikt omfatter ikke østre siden av Oslofjorden. Men jeg vet at DIS-Østfold har noe på gang der!
Drammen Sjøinnrullerings distrikt omfatter fra og med Drammen, sydover i Vestfold, til og med Larvik. Mao Buskerud og Vestfold.

Petter Stene sa...

Jeg er korrigert, og korrigerer! :)