... over det ganske land. Og slekter som er oppdaget og som skal oppdages feirer jul på sine måter. Her er det reinsdyrsteik til julaften, og ribbe første juledag. Mine foreldre har hatt reinsdyr på julaften så lenge jeg kan huske, og det ble en tradisjon jeg med glede videreførte. Min far er fra Vardø, og jeg er usikker på hvor tradisjonen startet. Et lite forskningsprosjet på si' kanskje?
Uansett, i vårt gode land og tid, er det lett å glemme at det er andre som har jobbet og slitt for at vi skal kunne ha det som vi har det i dag. De som bygde landet fortjener anerkjennelse for det. Selv om det nødvendigvis var mye prøving og feiling. Å studere vår historie forteller mye om oss selv. Jeg har selv bare skrapet på overflaten av det jeg gjerne vil fordype meg i over tid. Ja, tid er et stikkord. Men man må bare i blant ta seg tid til å stoppe opp, og tenke litt. Og er ikke julen en tid for ettertanke? Det er den i hvertfall for meg.
Jeg satt og tenkte på alle som døde i Vardø, en liten utpost som var så viktig at allerede på 1300 tallet ble befestet med Vardøhus festning. Vardø fikk bystatus i 1798 og er Finnmarks eldste fiskevær. Byen ble viktig i forbindelse med kontakten med russerne, og pomorhandelen og oppbygging av den norske kolonien på Kola halvøya hadde sitt utspring fra Vardø. Så jeg begynte å se i kirkebøkene for Vardø for å se hvem det var som døde. Og det var fiskere, håndtverkere, tilreisende og barn. Mange barn. Vardø mellom 1900 og 1910 hadde 14% uekte barn, og det er liten grunn til å tro at dette var mindre før. Men det var altså de som døde jeg tenkte mest på tidligere i dag. Så jeg begynte å registrere døde i Vardø mellom 1871 og 1878. Det slår meg at selv om dette var en utpost sett i forhold til vårt utstrakte land, så var det likevel godt bestykket. Vardø sykehus reddet nok mange, men påfallende mange døde også der, og det står i kirkebøkene. Atter et forskningsprosjekt som interesserer meg. Hvordan var helsevesenet rundt 1850-1890? Og hvordan var det i en utkant som Vardø?
Beklager digresjonene... :) Litt vrient å skrive sammenhengende når tankene flyr sånn. Jeg lurer bare på om jeg avslutter med å ønske alle en fredfyllt jul, og bruk tiden godt sammen familie, slekt og venner.
torsdag 25. desember 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
fortsatt god jul ja :) og julen er til for ettertenke den, og dine refleksjoner er gode.
Ønsker deg og din familie lykke til videre og du med dine forskningsprosjekter
Merry Christmas to you and your family Petter! Thank you for helping me learn so much about my family's history!
En kort oppdatering. Det var min oldemor Ellen Dorthea Stene født Nilsen som min far husket alltid hadde reinsdyrstek på julaften. Ellen Dorthea er født 30 april 1888 i Sebuska, Russland, og er således av de kolonistene som i en periode på 1800-tallet bodde på Fiskerhalvøya tilhørende Russland. Familien flyttet tilbake til Vardø før 1900, og ble som de fleste der evakuert sørover under krigen.
Familien har med få unntak fortsatt tradisjonen og har hatt reinsdyrsteik til jul siden.
Min mormor hadde alltid svinestek, sosisser og medisterkaker til jul.
Legg inn en kommentar