fredag 10. oktober 2008

I det siste så har jeg arbeidet litt med en litt mer perifrert del av slekten, nemlig min oldemors uekte sønn Henry Alfred Eide, født i 1907. Faren er Karl Otto Monrad, og han reiste samme år til USA, og er således i slekt med Steven Monrad som nevnt tidligere i bloggen. Steven var mest interessert i etterslekt etter Karl Otto Monrads far, Adolf Groth Monrad og hustruen Anna Rebekka Olsen. Så hvis vi lar barna deres bero litt, og heller leter litt på hendelser i Adolf Groth Monrads liv.Jeg fant først giftemålet til Adolf Groth Fredriks. Monrad i Vår Frues Kirke i 29 desember 1875, oppskriftsmessig i forkant av første barn. Brudgommens far er oppgitt til Handelsmand Johannes Fredriksen Monrad. Brudens far Forpagter Ole Pedersen. Adolf er angitt til 26 3/4 år gammel, og født i Christiansand. Han har oppnådd militær rank av sergeant. Bruden er Anna Rebekka Olsen, 21 år født i Tiller. (En liten digresjon er at Adolf fikk et uekte barn tre år tidligere, men dette barnet døde rundt ett år gammelt).

Ved å se i kirkebøkene fra Kristiansand, fant jeg også dåpen. Og her begynner ting å krystalisere seg. Adolf Groth var født 12 juli 1849, døpt 24 mai 1850. et uekte barn av Christiane Trappernæs og Handelsmand Johannes Fredriksen. Christiane Trappernæs er et kjent navn i Monrad sammenheng. Hun skal etter sigende også ha et annet uekte barn i 1845 på Verdal. Mer om det under.

Det skal finnes flere Johannes Groth Monrad. (forkortet JGM) . Johannes Groth Johannesen Monrad vet jeg om, det var han som var godseier på Ekle i Verdal. Disse to uekte barn er trolig ikke hans verk, men muligens hans fetters. Johannes Groth Fredriksen Monrad skal være født 22 feb 1806, og er sønn av Jens Frederik Groth og Birgitte Christine Monrad. Johannes Groth Fredriksen Monrad og Christiane Olsdatter Trapness fikk også den 23 februar 1845 et barn utenfor ekteskap i Verdal. Denne datteren ble døpt Christine Bergitte Monrad, altså oppkalt etter sin farmor.

I og med at ved Adolfs dåp og giftemål, så oppgis hans far som Johannes Frederiksen og Johannes Fredriksen Monrad. Dette kan tyde på at hans far igjen brukte Frederik som hovednavn, og ikke Jens/Jens Frederik.

Plottet tykner, og nå er letingen i gang etter Adolfs komfirmasjon og hans militære ruller. Å se i skifter etter de potensielle foreldrene står også på planen.

(Bildet er scannet og eies av Monrad slekten i USA, brukt med tillatelse)

Ingen kommentarer: