mandag 8. desember 2008

Folketelling 1925 for Trondheim

På søndag bestilte jeg praktverket, og i dag kom det i posten. En hyggelig overraskelse som dempet skuffelsen over at Slekt og Data fortsatt ikke er ankommet hit. Kan det være oppoverbakken opp mot Holmenkollen?

Uansett, jeg fikk en CD i posten, installerte den på harddisken og satte i gang å finne ut hvor mine dalevende personer i Trondheim bodde hen under folketellingen 1925, nærmere bestemt den 1 november 1925. Kommunale folketellinger har en sperrefrist på 60 år, mot 100 år for landsomfattende folketellinger. Det er derfor vi i 2011 venter på folketellingen fra 1910, som er under registrering/korrektur.

Dette er en meget innholdsrik CD som i tillegg til folketellingen 1925, også inneholder Viede på Lademoen 1908-1925, likningsdata fra Lademoen, samt gatebeskrivelser og bilder fra Lademoen fra samme periode. Dataene kan presenteres i forskjellige formater, og ALT er søkbart.

Dette er en spesielt viktig telling for Trondheim fordi byen hadde stor tilvekst i perioden rundt 1900, og denne veksten hadde stabilisert seg når denne tellingen ble gjort.

Personlig har jeg hatt god nytte av folketellingen 1925 allerede, ved å kunne fastlå hvor folk bodde. Fikk et par a-ha opplevelser i forhold til enkelte slektseiendommer som hadde et litt annen tidshorisont på eierskap enn det jeg trodde.

Kudos til registreringsgjengen i DIS ST som nå holder på med folketellingen 1934 (Takk TorillJ!) for Strinda. Anbefaler varmt å støtte opp rundt arbeidet de legger ned ved å kjøpe CDen. Materialet vil etterhvert også bli tilgjengelig på Digitalarkivet, men trolig ikke med alt ekstramateriallet.

2 kommentarer:

TorillJ sa...

Strindatellingen er 1934 ;-)

Petter Stene sa...

Tusen takk. Korrigert!