søndag 4. januar 2009

Samarbeid om kilderegistrering/korrektur

Jeg har laget et innlegg på Slektsforum om dette. Du kan lese det her.

Vi vet at et av de store løftene som DIS Norge er i gang med nå, er å fullregistrere kirkebøkene i Norge. I tillegg er flere i gang med registrering av andre kilder. Det å registrere, korrigere, få korrekturlest og publisert kirkebokregistreringer har vært en litt langsom prosess, og det er i forhold til det antall besøkende på Digitalarkivet, vært relativt få som har registrert ting og fått det publisert.

Det er mange initiativrike personer og ikke minst foreninger i Norge som uoppfordret har registrert kirkebøker og lagt de ut i ulike former. Noen selger informasjonen på CD, noen legger det ut på egne websider, mens andre bruker Digitalarkivet. Jeg har forståelse for alle måter. Når det gjelder dugnaden vi er i gang med, så er det viktig at vi har så strømlinjede former som mulig for arbeidet, og at alt legges til rette for samarbeid, gjerne på tvers av grupperinger som foreningstilhørighet, bosted, egne interesseområder og lignende.

De to verktøyene som for meg skilte seg ut som utmerket var Skype og TeamViewer. Skype er jo etterhvert blitt en slags standard for gratis samtaler over internett. Det har utmerket kvalitet, og man kan endog også være mer enn to i en samtale. Programmet er gratis, og krever bare at man registrerer seg som bruker. TeamViewer er i utgangspunktet et fjernstyringsverktøy som jeg selv har brukt med hell mot venner som har hatt problemer, eller hvor jeg har hatt behov for å se det de ser på sin skjerm. Programmet ser veldig sikkert ut, og ingen kan gjøre noe på den andres maskin uten at programmene er startet på begges maskin, og at et unikt passord oppgis ved oppkobling. Passordet er nytt for hver gang man starter programmet.

Jeg testet dette med Per-Olav i dag, og vi var begge enige om at dette var noe som ville gjøre registrering- og korrekturarbeidet mye lettere. Man kan sette en person som skriver og registrer raskt sammen med en som leser gotisk skrift godt. Sammen utgjør de et team som raskt kan registrere. Også under korrektur så vil det være mulig å få tak i spesialkompetanse på gotisk for å få et så riktig resultat som mulig. Alt dette kan gjøres i Skype og TeamViewer, og i verste fall på bakrom på DISchat.

Innspill tas gjerne på Slektforum tråden.

Ingen kommentarer: